Dejiny chleba / Katarína Nádaská

06.09.2022 / 17:00

Ako sa kedysi mlelo obilie, kde sa skladovala múka, ako sa piekol chlieb, prečo sme v minulosti poznali bielych a čiernych pekárov a prečo sa chlieb od cesta až po upečený produkt 7-krát prežehnal? Čo bolo pražmo, a aké jedlá boli škubance, tapki, mrvence, šúľance, nočki, strapački, trepanki, glgačke, hičkošeačuse? Aký rozdiel bol v slížoch, rezankoch, lečkách a šiflíkoch? Čo bolo saracénske obilie a aký chlieb sa piekol v zlých časoch? Aké magické zvyky sa viažu k chlebu?
Všetko o obilných zrnkách a dejinách chleba a pečiva sa dozviete v prednáške etnologičky a historičky Kataríny Nádaskej.Kapacita je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk).
Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 16.45 hod.).Vstup zadarmo.